Thursday, September 9, 2010

ESOK RAYA ???
"Allah Maha Besar, ALLAH Maha Besar, ALLAH Maha Besar. Tiada Tuhan melainkan ALLAH. Dan ALLAH Maha Besar, dan bagi ALLAH segala puji"

"ALLAH Maha Besar, dan bagi ALLAH puji banyak-banyak, dan Maha Suci ALLAH pada waktu pagi dan petang. Tiada Tuhan melainkan ALLAH. Kami tidak menyembah selain-Nya dengan ikhlas agama bagi-Nya walaupun dibenci oleh orang musyrik. Tiada Tuhan melainkan ALLAH yang satu,membenarkan janji-Nya , menolong hamba-Nya, memenangkan tentera-Nya dan mengalahkan tentera musuh. Tiada Tuhan melainkan ALLAH dan ALLAH Maha Besar. ALLAH Maha Besar dan bagi ALLAH segala puji."

Yang saya tulis di atas tu adalah maksud bagi lafaz takbir raya. Saya mencari-cari juga cara untuk menaip dalam tulisan arabnya tapi....

Takpe...abaikan.(sebenarnya tak pandai nak buat)

Sebenarnya sebaik sahaja pemberitahuan bahawa hari raya akan jatuh pada hari Jumaat satu zup perasaan sedih terasa dalam hati saya. Saya rasa bukan hanya saya sahaja yang merasai perasaan tersebut malah turut dirasai oleh semua umat Islam di seluruh dunia. Apa yang terlintas di fikiran saya, masih ada peluangkah saya menemui Ramadhan Karem akan datang ? Jika masih ALLAH memberikan peluang untuk bertemu lagi adakah kondisi kesihatan saya masih baik? Bagaimana dengan kondisi masa saya ketika itu? Bagaimana dengan Ramadhan yang bakal berlalu hari ini? Tiada lagi malam-malam yang dihidupkan dengan solat tarawikh lagi selepas ini. Masjid-masjid mungkin akan sunyi daripada aktivit tadarus seperti yang dijalankan pada bulan Ramadhan Karem ini. Tiada lagi bangun sahur seperti hari-hari biasa. Tiada lagi majlis berbuka puasa seperti hari-hari sebelum ini.... terimbau kembali pada hari pertama 1 Ramadhan....Ya ALLAH cepatnya masa berlalu.....

Adakah terkesan jiwa saya dengan sesi-sesi tarbiyah daripada madrasah Ramadhan Karem ???

Dikhabarkan bahawa jika para sahabat mereka akan berasa sedih dengan pemergian bulan Ramadhan Karem ini. Dan sentiasa membuat penilaian sejauh manakah ibadat puasa dan ibadat-ibadat yang lain yang telah mereka jalankan sebelum ini. Dan perbanyakkan berdoa agar ALLAH menerima amal ibadat dan diampuni dosa-dosa. Amin Ya Rabbal 'Alamin...

Daripada Abu Aiyub al- Ansari r.a : Rasulullah SAW bersabda : Sesiapa yang berpuasa bulan Ramadhan kemudian ia ikuti pula dengan enam hari pada bulan Syawal; nescaya ia mendapat ganjaran puasa setahun," (Muslim)

Maka marilah kita sama-sama memanjangkan puasa bulan Ramadhan kita dengan berpuasa sunat 6 Syawal insyaALLAH. Mudah-mudahan insyaALLAH saya tidak akan terlepas peluang untuk berpuasa sunat sebanyak 6 hari pada bulan Syawal pada tahun ini kerana pada tahun hadapan saya tidak ada jaminan bahawa saya akan bertemu lagi dengan bulan Syawal. Jika ALLAH mengizinkan saya bertemu lagi, saya tidak ada jaminan bahawa saya mempunyai kesihatan yang baik yang memberikan kemampuan untuk saya menunaikan ibadat tersebut juga.

Daripada Abdullah bin Amr r.a , Nabi SAW bersabda: "Berpuasalah pada setiap bulan sebanyak tiga hari, ganjarannya ialah puasa setahun"
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Dan mudah-mudahan juga kita dapat beristiqamah untuk menunaikan ibadat sunat puasa pada 3 hari setiap bulan. Ada yang kata hari-hari tersebut dipanggil sebagai hari-hari putih

Abu Dzarr r.a berkata : Rasulullah SAW bersabda : Jika kau puasa tiga hari dalam sebulan, maka puasalah pada tanggal 13, 14,15 pada bulan itu (At-tirmidzi)

Qotadah bin Milhan r.a berkata : Adanya Rasulullah SAW menyuruh kita puasa hari-hari putih iaitu 13,14,15 tiap bulan (Abu Dawud)

Dan insyaALLAH mudah-mudahan kita istiqamah untuk menunaikan ibadat puasa sunat hari Isnin dan hari Khamis insyaALLAH.

Dan jangan lupa bagi yang meninggalkan puasa, jangan lupa segera mengqada'kan puasa ya. Janganlah kita menunggu sehingga saat-saat akhir baru kita hendak mengqada'kan puasa, bimbang jika ada perkara lain pula yang bakal berlaku....

"Cikgu, macam mana ye??? Saya tengah period sekarang. Ada lagi 3 hari saya belum qada' puasa saya tahun lepas"
Ada seorang pelajar perempuan yang agak rapat dengan saya mendekati saya lalu bertanyakan soalan tersebut. Soalannya ditanya kepada saya dan ketika itu, keesokkan harinya merupakan tarikh 1 Ramadhan. Saya beristighfar panjang. Namun saya bersyukur kerana pelajar ini bertanyakan segera soalan ini kepada saya. Kerana jika dia mengabaikan soalan tersebut maka lama-kelamaan makin banyak pembayaran fidyah yang dia kena lakukan.

"Xpe. Nanti lepas Ramadhan ini, awak kena terus ganti puasa yang awak tak sempat ganti tu. Dan awak kena buat pembayaran fidyah. 1 cupak beras untuk setiap 1 hari yang awak tinggalkan. Boleh hubungi pusat zakat atau pun tanya pada masjid-masjid yang berdekatan rumah awak. InsyaALLAH nanti dia tolong. Tapi awak kena ganti cepat tau sebab denda fidyah tu akan berganda kalau awak tak ganti puasa sampai kalau jumpa dengan Ramadhan akan datang pula. "
Terang saya ringkas.

Teringat kepada kuliah Ustaz Irwan di madrasah rumah saya. Ustaz dihubungi oleh seorang wanita bertanyakan mengenai puasanya yang tidak diqada'kan selepas hampir 20 tahun kerana ketika itu dia melahirkan anak. Dan hari itu baru dia menyedari kesilapannya lalu bertanyakan kepada ustaz bagaimana harus dia mengatasinya. Lalu Ustaz Irwan memberikan penjelasan sejelas-jelasnya kepada kami yang mendengarnya. Sayangnya, saya pening dengan pengiraan yang ditunjukkan oleh Ustaz dan kena belajar semula untuk kes ini. Mungkin saya belum pernah berjumpa dengan kes seperti ini sebelum ini.

Dan akhirnya saya mengucapkan Selamat Hari Raya , Maaf Zahir Batin. Moga-moga ibadat kita diterima ALLAH dan segala dosa-dosa kita diampunkan oleh ALLAH SWT. Tepat Maghrib nanti, maka dugaan kita makin besar kerana ketika itu kerana syaitan laknatullah akan kembali semula. Moga-moga ALLAH memberikan kita kekuatan untuk menghadapi hari-hari akan datang.


No comments:

Post a Comment