Saturday, July 17, 2010

Sayangkuuu......SUBHANALLAH , hari ini suatu perkara yang luar jangkauan saya berlaku. Sungguh, pengalaman pertama yang hanya sebelum ini saya mendengar daripada orang-orang sahaja. Hanya senyuman panjang sahaja yang saya akan ukirkan jika saya melihat Si Camiey comel.

Kasihan Camiey. Dia terperangkap lama. Saya gelisah apabila saya memanggil-manggil semua anak-anak kucing kesayangan saya , semuanya datang kecuali Camiey. Sangat jarang berlaku. Saya menunda sekejap niat untuk memberikan kesemua anak-anak kucing itu makan kerana saya perlu memastikan kesemua anak-anak kucing saya itu ada semasa saya memberikannya makan. Sebab adiksu saya selalu cakap ,
" Nanti yang dapat makan cerita dengan kawan dia, dia makan sedap...."
Lalu hati saya mengiyakannya....hehehe benarkah ????

Lalu, saya mengelilingi rumah mencari-cari Camiey. Mana mungkin seekor tiada sedangkan sebelum ini tidak pernah perkara ini berlaku. Apabila saya membuka pintu belakang rumah, pasti dan akan pasti Biiznillah mereka semua termasuklah Peah ( ibu kucing ) yang akan datang beramai-ramai bersuara manja meminta-minta ikan.

Dan kemudian mereka akan kelihatan seperti gambar ini....

tapi, ini bukan gambar kucing saya. Sebab saya ada 4 je anak kucing

Misi saya tidak berjaya kerana memang Camiey tidak menunjukkan dirinya.
"Mesti ada yang ambik Camiey nie...." kata suara hati saya. Geram.

Ternyata tekaan saya meleset. Camiey terperangkap di dalam saluran air hujan. Kuat suaranya di belakang rumah. Abah yang menyedarinya. Kami semua terkejut. Memanggil Camiey agar turun segera. Namun sia-sia. Camiey terus mengiau sahaja. Semua cadangan keluar. Ada yang kata hulurkan ikan nanti Camiey segera keluar. Saya segera mengambil ikan yang memang direbus untuk diberi makan kucing-kucing kesayangan kami pada tengahari dan malam itu.
"Tapi mustahil Camiey tak mahu keluar. Sebab dia bukan takut pada kita," balas saya apabila cadangan itu tidak membuahkan hasil.

Haiya, patutnya malam ini kami sekeluarga keluar untuk mengikuti kuliah maghrib. Tapi memang saya seakan-akan berat tadi mahu ikut serta. Rupanya ada perkara begini yang bakal berlaku.

Adiksu memanjat bumbung atas kerana kami terdengar suara Camiey dari arah situ. Tapi bukan di situ juga Camiey terperangkap. Saya gelisah. Suara Camiey mengiau juga semakin kuat.

"Kita letak airlah. Nanti dia rasa air dia turun la," Cadangan kedua.
"Ish.....nanti lemas dia," saya membalas pula.
"Letak perlahan-lahanlah," satu suara lagi memberi cadangan.
"Ok...perlahan-lahan ek," Adiksu membalas.
Tatkala air diletakkan, Camiey terus mengiau dengan agak kuat. Kami risau. Macam mana ni.Memang tak bole keluar ke ????

"Abah....kita panggil bomba Bah," tiba-tiba saya memberikan cadangan. Hahaha....kelakar pula saya rasa dengan cadangan saya.
"Betul tu, panggil bomba je lah. Kesian ni kucing," Adiksu membalas.
Tanpa membuang masa abah telefon bomba.
"Berapa ye nombor bomba?" tanya abah. Tanda kami belum pernah memanggil bomba sebelum ini. Ini yang pertama kali dalam sejarah.
"Ermmm tak silap 991," saya menjawab. Betul ke ??? Saya pun tak ingat.
Kejap...kejap...."Abah, 999 tak silap. Sebab sekarang depa dok guna 1 nomboq untuk call semua," entah saya macam teringat-ingat sebelum ini.
Alhamdulillah berjaya dihubungi.

Sementara menunggu bomba datang, saya masih lagi mengumpan Camiey supaya keluar. Panggilan yang saya gunakan semasa memanggil semua makan juga saya gunakan. Dan....saya terdengar usaha-usaha Camiey di mana sedikit demi sedikit bunyi Camiey jatuh menggelongsori saluran air hujan itu. Tapi, mungkin Camiey tersekat pada sesuatu menyebabkan dia tidak dapat benar-benar keluar.

Pihak bomba datang. Menaiki van agak kecil. Lama menunggu, Camiey berjaya dikeluarkan. Basah dia. Habis kotor. Mungkin kerana air yang kami curah tadi. Kasihan, dia kesejukan. Mukanya juga nampak bengkak. Kami segera memandiakan dia dan membersihkan serta memberikan dia makan ikan rebus. Memang kelaparan.


"Ambil mak dia. Tadi mak dia sibuk dok cari-cari dia," abah menyuruh. Memang tadi Peah nampak kelam kabut memanggil-manggil anaknya. Naik atas bumbung, turun bumbung.

"Mesti nanti mak dia jilat bulu dia," memang benar. Apabila dibawa mak kucing itu, segera mak dia membantu menjilat-jilat bulu Camiey.

"Ya ALLAH....tengok kucing pun sayang anak dia. Macam mana lah orang boleh buang anak ye?" abah bersuara. Saya mengiyakan. Tiba-tiba datang si Jijiey mendekati Camiey. Dia juga turut menjilat-jilat bulu Camiey. Subhanallah, saya sangat takjub dengan kejadian di depan mata saya itu. Lalu kami mengambil segera Mike dan Mang untuk dibawa berhampiran dengan Camiey. Dan mereka juga turut serta menjilat-jilat bulu Camiey. Subhanallah.... haiwan sendiri saling sayang-menyayangi. Tadi semasa abang-abang bomba membuka saluran air hujan itu, semua adik beradik Camiey yang lain melihat-lihat abang bomba membuat kerja.Seperti menunggu-nunggu adik mereka segera keluar daripada saluran air hujan itu.

Saya tersenyum sendirian. Ya ALLAH, hebat kejadianMU ya ALLAH. Betapa haiwan ALLAH bekalkan dengan sifat kasih sayang dan ALLAH tunjukkan di hadapan mata saya. Bagaimana pula manusia yang sanggup berbunuh-bunuhan sesama manusia ??? Ketidakperikemanusian manusia pula hingga sanggup membuang anak .....

Benarlah, manusia yang tidak menggunakan akal adalah lebih teruk daripada haiwan....

Kini..... Camiey lena tidur selepas kepenatan.... Alhamdulillah "Jangan lupa semua sujud syukur ye" Adiksu mengingatkan kami.

No comments:

Post a Comment